Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

Mit csináljunk szombaton? Menjünk galériába!

2018. október 29. 17:49 - Tatyiandme

Az egész ott kezdődött, amikor Apukám randira hívta Anyukámat a Képtárba. Már nem emlékszem, milyen kiállításra mentek, de a családi anekdotakincs szerint Édesapám a kabátja alatt akarta bevinni a kutyáját a kiállításra – hogy örülne most, ha tudná, hogy már vannak kutyabarát képtárak!

Tatyi műkedvelő benyomását kelti
A művészet iránti érdeklődésemet anyukámtól, a kutyák mindenhova magammal cipelésének vágyát pedig ezek szerint Aputól örököltem, ebben a sorrendben. Gyerekkoromban nem voltam nagy kutyás, cserébe minden létező kiállításra elmentünk, és azóta is szeretek múzeumokba és képtárakba járni. Kutyabarát szempontból a kisebb galériákkal volt eddig szerencsém, a mainstream múzeumok egyelőre még nem állnak készen a bundás művészetpártolók fogadására (mármint nem a másokszőrévelékeskedő mamikra gondolok itt, ők persze mehetnek). Ez még a kutyás szempontból liberális Olaszországban sincs másképp – ottani múzeumhekkelési kísérletünkről itt írtam.

Szimpla Háztáji – házi süti, fröccs és természetfotók

Van azonban egy-két hely Budapesten, ahol tárt ajtókkal várnak minket, négylábúinkkal együtt, ráadásul nem csak állandó, de időszaki kiállításokkal is. Szombaton a Szimpla Háztájiban néztük meg Balogh Boglárka, a National Geographic bloggerének fotóit. Boglárka a kihalás szélén álló állatok portréival hívja fel a figyelmünket a természet, az állatok védelmének fontosságára. Ezt a sorozatot 2018. november 8-ig tekinthetitek meg, a Háztáji és a Szimpla további programjairól pedig itt találtok több infót!

A belépés ingyenes.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Nemrég olvastam Robert Capa: Kissé elmosódva című könyvét, amelyben a világhírű fotóriporter II. Világháborús haditudósítói munkájára emlékezik vissza. A bevezetőben így fogalmaz:

„A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, és van valami köze az igazsághoz.”

A fotóknak is körülbelül hasonlóan “van köze” az igazsághoz, bár itt Capa száraz humora nem tompít a drámaiságon. Lehet, hogy a friss olvasmányélmény hatására, de élénken elevenedett meg előttem a képeken elkapott pillanatok mögött a háború borzalma, hogy milyen érzés lehetett ott állni a frontvonalban.

Megnéztük még a Capa Nagydíj kiállítást és a THIRTYTHREE névre keresztelt tárlatot, amely a MoME fotográfia programjának elmúlt 33 évére tekint vissza. A Fortepan –Ez a Divat című kiállítására sajnos már nem maradt időnk, de ha érdekel a szocialista divat, mindenképpen nézzetek be: az utcafronti galériába csak be kell sétálni, a belépés ingyenes, a tárlat hossza pedig még a türelmetlenebb ebeknek sem okozhat gondot :)

A Robert Capa, a Tudósító c. kiállítást 2018. december 31-ig láthatjátok. További információt az aktuális kiállításokról a Capa Központ honlapján találhattok!

Felnőtt belépőjegy: 1 500 Ft, Diák- és nyugdíjasjegy: 800 Ft; Nyitva hétfőtől vasárnapig, 11:00 – 19:00-ig (pénztárzárás: 18:30).

Balogh Boglárka - Ezerarcú Föld
Balogh Boglárka - Ezerarcú Föld
Tatyi kevesebb érdeklődést mutatott a képek iránt...
Tatyi kevesebb érdeklődést mutatott a képek iránt...
inkább a nemzetközi kapcsolatokat építette
inkább a nemzetközi kapcsolatokat építette
A Capa Központ lépcsőjén
A Capa Központ lépcsőjén
Robert Capa - A tudósító
Robert Capa - A tudósító
Tatyi nézelődik
Tatyi nézelődik
:)
:)
Kutya a képen is
Kutya a képen is
Na, jössz már?
Na, jössz már?
Szabadlábon a THIRTYTHREE-n
Szabadlábon a THIRTYTHREE-n
Ebek
Ebek
Ebek
Ebek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr9915484864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása