Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

SUP dog - egy új hóbort vagy hatékony edzés a kutyáddal?

2018. április 23. 12:50 - Tatyiandme

Tegnap hivatalosan is megnyitottuk a nyarat és kieveztünk egy megaSUP-on a Balatonra. Azoknak, akik esetleg nem hallottak még a SUP sportról, röviden elmondom, hogy a SUP, azaz stand-up-paddle (magyarul: állva evezés vagy állószörf), egy viszonylag új vízi sport, amely Kaliforniából indult útjára.

Biztosan Ti is láttatok már amerikai tengerparti jeleneteket sorozatokban vagy filmekben, amelyeken a windszörfösök mellett valamivel nagyobb deszkákon hosszú evezőkkel is siklanak a habokon - na, az a SUP. Magyarországon az első SUP bázis 2013-ban nyílt, mi is itt szálltunk először deszkára még 2016-ban.

A SUP-ról érdemes még tudni, hogy nagyon biztonságos, kikapcsol és fejleszti az egyensúlyérzéket. Több úgynevezett hibrid-ágazata van, mint pl. a SUP jóga vagy a SUP dog, amely utóbbi gyakorlatilag állva evezés kutyával vagy esetleg több kutyával is :) ideális vízi elfoglaltság olyanoknak, akik a nyári melegben is szeretnének mozogni, aktívan kikacsolódni és kirándulni a kutyájukkal. Mint biztosan sokan közületek, már mi is epekedve vártuk, hogy jöjjön végre a jó idő, és induljon a SUP szezon, így amikor meghívtak minket a hétvégi pre-season SUP túrára, nem kellett túlságosan győzködni, hogy igent mondjak.

[gallery columns="5" ids="109,113,110,108,112"]

Nem indult minden felhőtlenül, mivel Tatyival az állatkórházban kellett indítanunk a napot, mert nem érezte jól magát (szerencsére valószínűleg csak valami enyhe gyomorprobléma volt, ami két szuritól rendbe is jött). Ennek ellenére, amint leértünk Siófokra és meglátta a SUP deszkát, azonnal rohant oda, és mondanom sem kell, hogy ő volt az első, aki deszkára szállt :) A tegnapi móka egyébként azért is volt különleges, mert egy mega SUP-pal eveztünk ki, amelyen egyszerre 8 felnőtt utazhat/evezhet, szóval kell némi koordináció, ha haladni is akarunk, de talán pont ez benne a legjobb. A mi csapatunk 7 felnőtt, egy gyermek és 2 kutya összeállításban kategóriagyőztes lett tegnap a Balcsin :) képeket és videókat találtok az Instagramon a SUPport (@suphungary) oldalán és a Tatyiandme-n (@tatyiandme).

[caption id="attachment_111" align="alignleft" width="194"] Akkor mi most nem megyünk? Vízre száll a mega SUP[/caption]

Ha kedvet kaptatok a SUP doghoz, biztosan felmerül, hogy ugyan, mi is kell hozzá? Alapvetően nem kell túlbonyolítani a dolgot: kell egy alkalmas vízfelület, egy SUP deszka, egy evező, Te és a kutyád. Ha biztonságos körülmények között szeretnéd kipróbálni ezt a sportot, jó szívvel ajánlom a SUPport csapatát (www.supshop.hu), akiknél mi is megismerkedtünk a SUP sporttal, ők szerveznek kimondottan SUP dog eseményeket, amelyeken a kutyusok és a gazdik megismerkedhetnek a SUP alapjaival, kipróbálhatnak különböző deszkákat és szerve

zett keretek között gyakorolhatják az első evezőcsapásokat. Magyarországon szerencsére a Velencei tavon, a Tisza-tavon és a Balatonon is több helyen van lehetőség SUP bérlésre. A Velencei tavon kutyabarát a SUP bázis, a Tisza-tavan, Tiszafüreden a STÉG-ben is többször eveztünk már együtt Tatyival. A Balatonon elvileg május 15-ig bárhol lehet kutyával a vízbe menni, utána azonban csak a kutyabarát strandokon!

Az első SUP evezéskor légy türelmes magaddal és a kutyáddal is. Ez a sport elsősorban a kikapcsolódásról, a feltöltődésről és a mókáról szól, ne vedd véresen komolyan, biztosan menni fog. Ha nyugodt vagy, a kutyád is könnyebben elengedi magát és jó eséllyel bátran követ majd a deszkára :)

[caption id="attachment_114" align="alignright" width="209"] Tatyi a vízikutya[/caption]

Mindig legyen nálatok elég folyadék! Végig a napon lesztek és fizikai munkát végeztek (a kutya is!), ezért fontos, hogy hidratáljatok. Legyen nálatok fényvédő és megfelelő ruházat. Ha kiköttök valahol, nem árt, ha van nálad higiéniai zacskó, póráz, nyakörv vagy hám. Mindent bele tudtok tenni egy drybagbe, vagy vízálló táskába és a SUP elején található gumival rögzíteni. Sok helyen elvárás a mentőmellény viselete, és bár ez nagy valószínűséggel nem fog kelleni, érdeklődjetek az előírásokról! Ha kutyád még nem túl tapasztalt vízi eb, esetleg neki is jól jöhet egy speciálisan kutyáknak való mellény.

Remélem, kedvet kaptatok a SUP doghoz és ez is egy újabb élmény lesz, amelyet megoszthattok kedvenceitekkel. Ha van esetleg tapasztalatotok, tippetek, írjatok kommentben! :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr9415484822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása