Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

Veresegyház a mi városunk

2018. szeptember 10. 18:33 - Tatyiandme

Az otthonunk kutyás szemmel

Hamarosan megrendezésre kerül az I. Veresegyházi Kutyás Vizessport Piknik, amelynek, nem meglepő módon, Veresegyház ad otthont. Mi itt éljük a mindennapjainkat, tudjuk, melyik kávézóban kap Tatyi is sütit és melyik üzletben fogadják örömmel. Tudjuk, hova menjünk, ha egy jó pizzára vágyunk, és nyilván mindenkinek megvan a kedvenc fagyizója is. Viszont Veresegyház nem csak a veresegyháziaké, hanem rengeteg látnivaló is akad. Hadd hívjalak meg most egy képzeletbeli hétvégére! :)
A Tó strandot már 1935-ben útikönyvek ajánlották

Általában, ha szóba kerül, hogy veresi vagyok, mindig az asszonykórust citálják elő (Ó-oó-Ó-hakitavumen),  pedig az azóta eltelt időben a város olyan látványos fejlődésen ment át, hogy aki most a főtérre érkezik, el sem tudja képzelni, hogy itt valaha népviseletes nénikék élhettek. Budapesttől mindössze 25 kilométerre, az ország szívében nem kerülhette el a fejlődés Veresegyházat. 1998-ban kapott városi rangot, ma kb. 16 000 fő él itt, és ha a vidéki falut szeretnénk felfedezni, akkor nagy képzelőerőre, vagy a Joan Kávéháza és a Varga Pékség falain látható régi fényképekre lesz szükségünk.

A Fő tér madártávlatból - itt rendezik minden szerdán és szombaton a piacot
A szombatot minden rendes veresi a piacon kezdi. Na jó, nem, de idelátogatóként kár lenne kihagyni. Idénytől függően friss zöldséget, gyümölcsöt, lekvárokat, fonott kosarat, cifraszűrt és papundeklit is lehet venni. Hogy az mi is? Tökmindegy, mert a piacon biztosan van. A piac egyébként a kutyabarát bevásárlás remek módja, ha megéheztek, javaslom a lángosost az igazi veresi fíling kedvéért.

Veresegyház nem szűkölködik kutyabarát helyekben, jó időben a teraszokon mindenhol szívesen látott vendégek a blökik, de a Trattoria al Forno és a Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz kifejezetten kutyabarát éttermek, a piac területétől sétatávolságon belül. Délután, amikor az árusok elpakoltak, érdemes a Fő téren sétálni egyet. A közelmúltban épített középületek többségében Zsigmond László, Ybl díjas városi főépítész munkáját dicsérik. Nemrég adták át az új Római Katolikus templomot, amely a Fő tértől Vác felé, a kereszteződést elhagyva kb. 500 méterre található. A Szentlélek templom kutyával ugyan nem látogatható, de kívülről is érdemes megnézni az egyedi, kupolás szerkezetet és a festett üvegablakokat.

Nem feledkezhetünk meg a Medveotthonról sem, amely az utóbbi években ugyanolyan szorosan kapcsolódik össze Veresegyházzal, mint anno az asszonykórus. A Medveotthon nem hagyományos állatkert, és nem is csak medvék élnek itt.

Eredetileg a filmszakmából és a szórakoztatóiparból kiöregedett macik nyugdíjasotthona volt, amelyet megnyitottak a nagyközönség számára is. Ma már élnek itt hiúzok, mosómedvék és négylábú társaink közeli rokonai, a farkasok is. A Medveotthon kutyával látogatható, de tartsuk tiszteletben a többi állatot!

Különösen az etológia iránt érdeklődőknek ajánlom a szombat és vasárnap délutánonkénti ismeretterjesztő bemutatót, melynek középpontjában a canidae család kevésbé jó PR-ral megáldott tagjai, a farkasok állnak.

Ha már egy tóparti program kapcsán jutott eszembe Veresegyházra invitálni benneteket, bizonyára nem nagy titok, hogy van Veresen tó is, méghozzá három, mint a mesebeli királyfi. A legrégebbi, a Malom-tó, amely legközelebb van a Fő térhez, és először az 1400-as években említik iratok. A Malom-tó úszólápjai (tőzegtalajú nád- és sásszigetek) országos viszonylatban is ritka élőhelynek számítanak, a tó természetvédelmi terület: otthont ad tőkésrécéknek, gémeknek, de nádirigót is lehet néha hallani. Pletykák szerint hód is van, de vele még nem találkoztunk :)

Sajnos hivatalosan, a strand területén kívül,  sem fürödni, sem vízisportolni nem szabad – ahogy egyszer SUPdog evezés közben a halőr kedvesen informált – a strandra pedig szezonban kutyával tilos bemenni.  Kutyás fürdőzésre, kutyaúsztatásra vagy ugye SUPdogra így sajnos nincs lehetőség – kivéve, az I. Veresegyházi Kutyás Vizes-sport Pikniken, amely remélem, annyira sikeres lesz, hogy tavasszal az új veresi kutyás strandról számolhatok be ;)

https://www.youtube.com/watch?v=2Bj8Q0XvS0k

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr8715484850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása