Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

Nyaralás kutyával - nyaralás kompromisszumokkal? -2-

2018. augusztus 15. 16:19 - Tatyiandme

Sziasztok!

Az előző részben arról írtam, hogy bár sok szuper kutyás program és kutyabarát hely vár minket, mégis akad pár olyan kérdés, amelynek az átgondolására nem árt időt szakítanunk, ha most indulunk életünk első közös kutyás nyaralására.

Ha sikerült tisztázni, hogy utastársaink, családtagjaink és saját magunk számára mik azok a keretek, amelyek között komfortosan tudjuk érezni magunkat, illetve a kutyánk számára is megfelelő körülményeket tudunk teremteni, akkor már egy biztos alappal indulhatunk neki az együtt töltendő időszaknak.

Kutyánk jól szocializált, engedelmes és jólnevelt?

A higiénia mellett ez a másik alap pillére a kutyás társasági életnek. Amíg kutyánk nem tud megfelelően társaságban viselkedni vagy nehezen viseli az új helyzeteket, esetleg szorong, zavart vagy agresszív, akkor először kezeljük a helyzetet, akár szakember segítségével, és csak utána vágjunk bele a továbbiakba. Persze, honnan tudjuk, ha még nem próbáltuk? Először vigyük a kutyánkat társaságba, étterembe, kávézóba. Tömegközlekedjünk, piacozzunk és mondjuk, menjünk egynapos kirándulásokra.

Fontos, hogy figyeljünk a kutyánkra! Sokszor csak azt látjuk, hogy egy kutya nem fogad szót, kunyerál, húzza a pórázt vagy bármi olyat tesz amire kapásból rámondjuk, hogy rossz. Pedig lehet, hogy csak el akar mondani valamit. Egyszer Tatyival kirándultunk, és nem értettem, hogy miért próbál állandóan felugrálni rám, amikor ezt sosem csinálta azelőtt. Rászóltam, hogy hagyja abba, de csak egyre kitartóbban próbálkozott, majd felvettem ölbe, mondom biztosan fáradt, de kiderült, hogy szomjas volt, és így próbálta értésemre adni, hogy a kulacsot szeretné megkapni... azóta tudom, hogy ha ugrálni kezd, egyszerűen csak vizet kér :)

Ismerjük meg a kutyánkat a különböző helyzetekben, segítsünk neki, hogy megtanulja kezelni a változatos szituációkat és tapasztaljuk meg, hogy nekünk mi a megfelelő viselkedés, amit elvárunk tőle. Szerencsére ma már számos helyen kaphatunk segítséget, ne féljünk próbálkozni, mert a befektetett munka sokkal könnyebbé teszi majd a közös életünket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr4415484830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása