Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

Kutyás túra az Őrségben

2018. április 18. 17:41 - Tatyiandme

Az első igazi tavaszi hétvégét az Őrségben töltöttük. A hosszúra nyúlt tél után már alig vártam, hogy végre kimozdulhassunk a természetbe és átadhassam magam annak a szabadság-élménynek amit egyébként ritkán tapasztalok meg. Gyaloglás közben lelassul az idő, kitisztul a fejem és persze Tatyi is kedvére szaglászhat és szaladgálhat. Szóval szeretünk kirándulni, túrázni és erdei sétálgatni, az Őrség pedig régóta a szívem csücske.

[gallery link="file" ids="84,81,76,74,75,82,83,80,77"]

Annak ellenére, hogy a közelben nőttem fel, csak 16 éves koromban jutottam el először az Őrségbe. Viszont azonnal megfertőzött az érintetlen táj és a különleges, mindentől elzárt hangulat. A Hársas tó, a veleméri templom és a zöldellő lankák elrabolták a szívemet. Alig vártam, hogy visszatérhessek. Így röpke 15 év után ez meg is történt :) Ősszel egy hétvégét töltöttünk a kutyabarát Abbázia Country Clubban, most pedig újra, a MAKASE szervezésében, túrázhattunk az osztrák-szlovén-magyar hármashatár mellett. Remélem, a jövőben a gyakoriság inkább ezt a tendenciát mutatja majd.

Idén a tavasz nagyon intenzíven köszöntött be, a természet próbálja behozni magát, és mint egy gyorsított felvételen, úgy változik az erdő. Az Őrségben pedig ez a változás talán még látványosabb, hiszen itt találkozhatunk Magyarországon szinte egyedül érintetlen erdővel.

Ahogy Eriktől, a túravezetőnktől megtudtam, hazánkban az erdőgazdálkodás oly módon folyik, hogy az erdők fajgazdagsága sajnos sérül, mivel többnyire egy fafajt ültetnek egy helyre. A természetben több fa-, cserje és egyéb növényfaj alkot egy erdőt, amelyek életközösségben élnek az állatokkal és a gombákkal, így egy sokszínű és fajgazdag környezet jön létre. Az Őrségben, mivel az ország elhagyatott részén van, az erdőgazdálkodás nem szólt bele a természetes ökoszisztémába, így növényekben és állatokban is gazdagabb erdők maradtak fenn. Ennek pedig az az eredménye, hogy milliónyi különböző virág nyílik, az erdő pedig szinte lüktet a madárdaltól. Közhelyes, hogy olyan az erdő, mint egy szimfónia, mégsem tudnám máshogy jellemezni a különböző hangszínek és szólamok versenyét.

Az elzártság és érintetlenség egyébként nem csak az erdőkre jellemző az Őrségben. Szabadon lehet itt pihenni a kutyánkkal, senki nem szól bele az életünkbe, az itt élők kedvesek és vendégszeretőek. A falvakban nem különösebben nagy a forgalom, nincs tömeg és főleg az aktív kikapcsolódást keresők pihennek itt. Nem találkoztam olyan étteremmel, ahova nem engedték be a kutyákat, és kutyabarát vagy kutyás szálláshely is akad bőven.

Ha kedvet kaptatok a kutyás kiránduláshoz, a következő posztból megtudhatjátok, hogyan találhattok könnyen kutyabarát szállásokat Magyarországon és külföldön.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr5415484816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása