Tatyi and Me - Kutyás Túrablog

Felfedezzük Magyarország legszebb tájait. Tarts velünk!

Téli túrázás kutyával

2021. január 19. 13:28 - Tatyiandme

Kedvcsináló + tippek és tanácsok, ha belevágnál

Téli túrázás 

A tél túrázás szempontjából megosztó műfaj. Van, aki alig várja, hogy a tiszta hóillatban, kipirult arccal kapaszkodjon fel egy fagyos csúcsra – ahonnan aztán vagy kristálytiszta égbolt és semmivel össze nem hasonlítható kilátás lesz a jutalma, vagy tejköd. Aztán vannak, akik a telet a forró tea, egy jó könyv és a kandallótűz triumvirátusában látják megdicsőülni. A medve alkatokról nem is beszélek, akik csak a túlélésre hajtanak.

2021-01-19-123429506.jpg

Talán a bevezetőből is kitűnt, hogy én az első kategóriába tartozom. Nem volt ez mindig így, pár éve kedveltem meg a téli túrázást, és az óta is egyre több előnyét fedezem fel. A csend és a fagyos táj lenyűgöző. Túlzás nélkül. Aztán szeretem még a friss levegőt és a csendet megtörő madárdalt. No meg azt, hogy ilyenkor onnan is nyílhat szép kilátás, ahonnan máskor a lombok miatt nem.

De talán azt szeretem a legjobban, hogy a téli túrák révén összehangolódom a természettel. Hétről hétre látom a változást, ahogy az őszből átfordul télbe, majd újra tavaszba a világ.

Apró dolgok: a fények, a reggeli harmat, a zúzmara, a talaj állaga, illata. Ezeket követve érzem, hogy egy folyamatos körforgás része vagyok, hogy minden nap múlandó és ezért értékes.

2021-01-19-123712343.jpg

Remélem, a fentiekkel egy kicsit közelebb hozhattam a téli túrázást azokhoz is, akik eddig nem kacérkodtak vele. A továbbiakban pár praktikus tippel szeretnék szolgálni a téli túrázáshoz, méghozzá kutyás szempontból.

Természetes, hogy a téli túrákra más felszerelés kell és mást pakolunk a hátizsákba. Melegebb öltözék, táplálóbb ételek, forró tea váltja fel a tavasztól őszig bevált csomagot. A kutyák szempontjából is nagyjából hasonló teendőink vannak, és ahogy ember és ember között, úgy kutya és kutya között is vannak különbségek, ezért kellhet némi egyéni tapasztalat, mire meglesz a tényleg ideális összeállítás.

Téli túraöltözék kutyáknak

Nagy valószínűséggel egy északi fajtájú kutya gazdájaként a téli túrák lesznek csak az igazán gondtalanok, hiszen a vastag, több rétegű bundával rendelkező huskyk, malamutok, spiccek és egyéb északi típusú kutyák a hidegben vannak igazán elemükben!

A többi kutyafajta esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a lakásban tartott kutyák ugyanúgy a szobahőmérséklethez vannak szokva, mint mi, ezért fáznak kint a hidegben. Ha 15-20 percre leviszed sétálni, akkor nem látszik annyira, de egy pár órás túra során még a vastagabb bundájú kutyák is átfázhatnak.

Különösen fontos a meleg öltözet: a kistestű kutyák számára, mivel ők hamarabb kihűlnek. (Egy pohár víz hamarabb kihűl a hidegben, mint egy vödörnyi, ez egyszerű fizika.) Az idősebb, beteg, ízületi fájdalmakra hajlamos, vékony szőrzetű, vagy minimális aljszőrrel rendelkező kutyák számára szintén fontos a meleg öltözet. Veszélyeztetettek még a kistestű szuka kutyák, akik a hidegben felfázhatnak. Számukra olyan öltözék javasolt, amely védi a hasukat is.

2021-01-19-123507254.jpg

Ha a kutya a hidegben behúzza a farkát, emelgeti a tappancsait és úgy általában próbálja minél kisebbre összehúzni magát, akkor valószínűleg fázik. Egy hosszabb túrán felelőtlenség kitenni ennek. Figyeljünk a jelzéseire, és a hőérzetének megfelelően öltöztessük. Az öltözék választásánál érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy lehetőleg jól látható darabot válasszunk, így a téli fényviszonyok között és a korai szürkületben is jól látható marad a kutyánk.

2021-01-19-123442014.jpg

Manapság már igazán széles a választék, és aránylag kedvező áron vásárolhatunk jó minőségű kutyaruhákat. A túraöltözet esetében érdemes kifejezetten outdoor darabok közül választani, mert ezek a ruhák tartósabbak és plusz funkcionális elemek vannak bennük, például fényvisszaverő csíkok, a testhőt visszaverő réteg és praktikus megoldások, amelyek megkönnyítik a túrázást.

Kell kutyacipő a téli túrákon?

A kutyacipő túrázásnál nem feltétlenül elvetendő ötlet, különösen, ha kavicsos a talaj, vagy havas a táj. A kutyák mancsa alapvetően eléggé jól bírja a strapát, de pár dologra érdemes odafigyelni:

  • az ujjak között a szőrbe beletapadhat a hó, ami kristályosra fagy és ez felsértheti a lábujjakat,
  • a túl hosszúra hagyott karom letörhet, ami fájdalmas, hosszan gyógyuló sérülés,
  • az érzékeny talppárnákat felsértheti a durva felület, sziklák, kavicsok.

Ha a kutya jól viseli, és nem zavarja a mozgásban, akkor érdemes lehet kutyacipőt használni télen (is) ilyen esetekben. Amit mindenképpen tanácsolnék, az a mancsbalzsam használata, ha hóban, jégben vagy sózott úton megyünk. A túra/séta előtt kenjük be a tappancsokat speciálisan kutyák számára ajánlott zsíros (nem vízbázisú) krémmel, ami védi a talppárnákat és a lábujjak közét. A túra végén tisztítsuk meg a talpakat, ne hagyjuk, hogy a kutya nyalogassa le.

Milyen hosszú túrára mehetek télen a kutyámmal?

Ez egy érdekes kérdés, és szerintem nincs rá univerzális válasz. A kutyás túrák felső határát a 20 km körül szokták meghúzni. Ennél hosszabb távoknak csak jól edzett kutyákkal vágjunk neki. A kutyák hűségesen követnek minket, és legtöbbször csak akkor mutatják fáradtság jeleit, amikor már tényleg nem bírják tovább, így a gazdiknak kell felmérni az erőnlétüket és ehhez mérten megválasztani a túra távot és a terepviszonyokat.

Hidegben a test melegen tartása önmagában is rendkívül energiaigényes, ezért ilyenkor érdemes rövidebb, maximum 2-3 órás túrákban gondolkozni, de ez nagyban függ a fajtától és a hétköznapi fizikai aktivitástól.

Mi télen is igyekszünk napi 1-2 órát sétálni, és majd’ minden hétvégén kint vagyunk, de mivel Tatyi kistestű és idős, ezért 10-12 km körül szabom meg a határt. Persze mentünk már 20+ km-t is, de olyankor mindig velem van a hátizsák, és ha fárad vagy fázik, akkor abban viszem. Átlagos aktivitás mellett szerintem jobb egy rövidebb, 5-6 km-es túrával kezdeni, és ha jól megy, fokozatosan emelni a távot. Normál esetben azt javasolnám, hogy olyan frekventált helyet válassz, ahol van pihenőhely, büfé vagy más lehetőség, ahol szükség esetén pihenhettek, de a mostani helyzetben ez nem releváns. Ezért is fokozott körültekintéssel tervezz, hiszen kevesebben járnak, nincs nyitva semmi és összességében nehezebb lehet segítséget hívnod, ha baj van.

Rendszeresen beszámolok a téli túráinkról Instagramon, ha érdekel, kövess minket: Tatyi and Me

2021-01-19-123639450.jpg

Mit vigyek a hátizsákban?

A kutyás túrázás alapkellékei az elsősegély csomag és kötszer, lebomló kakizacskó/kis ásó és a póráz. Ez utóbbi kötelező, és a vadászati szezonban különösen fontos!

Emellett legyen nálad víz a kutyád számára is. Valószínűleg kevesebb is elég lesz, mint egy nyári túrán, de télen érdemes észben tartani, hogy a patakok, források befagyhatnak, így nem fogsz tudni vizet vételezni. A kutya vizét tartsd melegen, nehogy megfagyjon. Télen a kutyák energiaszükséglete a duplájára is növekedhet, ezért legyen nálad ennivaló a kutyád számára is. Lehetőleg valami nem túl száraz, hogy ne szomjazzon meg tőle. Ideális a „jerky” állagú étel, vagy például a sült vagy főtt csirkehús.  Az elemózsia mellett egy plusz kabát vagy takaró is elfér a zsákban – szükség esetére.

2021-01-19-123602126.jpg

A kullancsok télen is aktívak!

A viszonylag enyhe időjárás miatt a kullancsok télen is valós veszélyt jelentenek. Az erdőben, magas aljnövényzetben fokozott a veszély, ezért mindenképpen gondoskodj a kutyád külső élősködő elleni védelméről. Az ultrahangos kullancsriasztó nekünk bevált télre, tavasztól őszig emellett még természetes külsőleges szereket is használunk. Nekem fontos szempont az, hogy lehetőleg ne használjunk kemikáliákat és gyógyszereket, különösen a természetbe ne vigyünk ki potenciálisan veszélyes anyagokat. Ezért a gyógyszeres nyakörv például nálunk nem opció, de mindenki a saját szempontrendszere szerint mérlegel.

Összegzésül még annyit tennék hozzá, hogy minden kutya – gazdi páros más, és ezért lehet, hogy teljesen más dolgok működnek nekünk, mint amik nektek fognak. Nekünk is jó pár túra kellett ahhoz, hogy most már pontosan tudjam, hogy adott körülmények között mit vigyek magammal egy túrára, és be kell vallanom, hogy ez folyamatosan változik, mindig tanulok, és ennek fényében írok felül „bevált” szabályokat is.

Figyelj mindig a kutyádra, ő legtöbbször jelzi, hogy mi komfortos neki és mi nem. A túrázás remek lehetőség arra, hogy egymásra hangolódjatok, fejlődjön a kommunikáció köztetek – és „megérezd”, mi a jó neki és miben van szüksége változtatásra.

 2021-01-16-063514915.jpg

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tatyiandme.blog.hu/api/trackback/id/tr2616395682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2021.01.21. 11:50:45

Példamutató írás, avagy a kisEbeket sem kell vattába csomagolni, csak figyelni kell a szükségleteikre :). Ismerős bichonnal (havannai pinccsel) jár túrázni. Azt mondta, hogy szoktak rajta csodálkozni az emberek, pedig jól bírja. Azért nem a Kinizsi 100-asra viszi magával. OFF: Egyébként egy nagyon jól nevelt, jó idegzetű kutya, csak azt nem szereti, ha ismeretlen emberek kérdés nélkül meg akarják simogatni.

Mi nagy és elég bundás kutyával túrázunk, így ruha, takaró nem kell, élelmet egy naposra nem viszünk csak szükség esetére jutalomfalatot, víz és itatótál alap, amit még be szoktam rakni a biztonság kedvéért az egy törülköző. Arra az esetre, ha fagypont fölött van és nagyon átnedvesedne a bundája a harmatos fűtől vagy kijátszaná a gazda éberségét és belefeküdne egy pocsolyába (0 °C-hoz közel is képes fürdeni) és azelőtt kellene megállnunk, hogy megszáradna. Amíg mozog, addig kevésbé gáz. A törülköző másik előnye, hogy meg lehet törölni vele a mancsát, ha szükséges (pl. buszra szállunk). Mi többnyire tömegközlekedünk vele is, zömében pozitívak a tapasztalataink (közlekedési dolgozóval eddig negatív nem is volt), de nagytestű kutyával a vonat általában kényelmesebb. Természetesen próbálunk másokat minél kevésbé zavarni és az utazási feltételeket betartani (szájkosár, póráz, oltási könyv stb.). Attól én is hülyét kapok, amikor valaki például a csupasz ülésen utaztatja a kutyáját... én sem rakom fel rá a bakancsomat.
Fényvisszaverős ruha helyett lehet kapni láthatósági nyakörvet, hámot is. Vadászós könyéken még akkor sem hátrány, ha pórázon van a kutya.

További jó kirándulásokat!

Zed is not dead yet 2021.01.21. 13:53:58

@matyas.kiraly: Nagyjából erre a hozzászólásra lehetett tőled számítani. Kéne ide is egy kis matyitlanítás, úgy látom. Vagy inkább maradj csak a pol-troll vonalon, ott jobban tudnak a népek ignorálni, te seggarc!

Tatyiandme 2021.01.21. 13:55:59

@kacsa.: Köszönöm szépen! :)

A törölköző tényleg jó ötlet! Az enyémek nem nagyon fürdenek a pocsolyákban, ezért nem is gondoltam rá, pedig tényleg fontos, hogy ha vizes lesz a kutya, meg lehessen törölni.

Nektek is sok szép közös élményt kívánok!
Adél

Zed is not dead yet 2021.01.21. 14:02:37

Tényleg jó kis írás, egyetértek minden tekintetben vele.

Azt szeretném kérdezni, hogy a fotókon szereplő kutyaruhákról nincs-e esetleg egy szabásmintád. A párom jól varr, kutyahacukákat is varrt már, de a pincser (ugye?) hacukája is nagyon érdekes az anyaga és szabása miatt, a másik kutyusé meg méginkább, mert az meg jobban fed.

Nekünk is egy törpepincserünk van, fekete-cser fiú, imád túrázni velünk, de az utóbbi 2 hétben kicsit túl hideg volt ahhoz a kb. 20 Km-hez, amit alkalmanként szoktunk menni, úgyhogy pár alkalommal egy-egy tízpercre mi is táskába csomagoltuk polárba bugyolálva hogy meg tudjon melegedni. Talán egy alkalmasabb ruhával erre ritkábban lenne szükség.

Zed is not dead yet 2021.01.21. 14:07:09

A mi kutyánknál a sárdagonyázás társaságfüggő. :p Egyszer egy pumival addig haverkodtak, hogy pocsolyában hempergés lett a vége, itthon meg fürdés. Tiszta vízben egyébként imád fürödni, 2 éve egyszer decemberben sétáltunk egyet a Mályi tó körül és nem bírta megállni, hogy ne locskoljon egy jót. Aztán persze indulhattunk haza, mert a foga is zörgött, úgy vacogott. Hazáig vastag plédbe tekerve volt kutya-dürüm a kocsiban. :)

Tatyiandme 2021.01.21. 14:22:47

@Zed is not dead yet: Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett a bejegyzés :)

A ruhákat úgy vettem, sajnos nincs róluk szabásminta. A mellény, ami Otis-on van (amerikai meztelen terrier), az egy elég egyszerű fazonnak tűnik, igazából középen patentos és van egy kis gallérja. Itt találsz róla több képet:
www.ebay.co.uk/itm/Puppy-Angel-Waterproof-Padded-Zip-Vest-Dog-Jacket-Winter-Coat-French-Bulldog-XL-/302900646221

Tatyi overálja az elég bonyolultnak tűnik, ez egy technikai overál a Hurttától, amit kifejezetten téli túrákra terveztek. Nagyon szeretjük, mert mindenhol védi az öreglányt :)

Jól bírja akkor a tiétek is a túrákat :) mondjuk az elmúlt napokban tényleg nagyon hideg volt, nem csoda, ha fázott. A mostani túra ruhák már tényleg elég jók, tényleg melegítenek amikor kell, én sokkal nyugodtabb vagyok így, hogy tudom, hogy nem fáznak meg és nyugodtan mehetek velük, amíg jól esik.

Tatyiandme 2021.01.21. 14:24:02

@Zed is not dead yet: :D :D :D

Jaj, ilyen velünk is volt már! Annyira cukik egyébként olyankor, amikor csak az orruk hegye látszik ki :D

Zed is not dead yet 2021.01.21. 14:47:07

@Tatyiandme: Igazából ott tévednek ezek a trollok (lásd a matyas.király-t, akinek a neve Brendel Mátyás és sajnos egy teljesen eszement barom, akit kár volt odaengedni a számítógéphez valaha is), hogy a kutya mit bír ki ...

Hát ehhez képest a kutya hihetetlen dolgokat kibír, annyira, hogy ő maga se törődik sokszor azzal, hogy jégcsapok lógnak a szőrén, meg kilós jégkoloncok a lábain (az előző kutyám, egy óriás snaci néha úgy nézett ki, mint egy mozgó jégszobor). Ugyanez a helyzet a fáradtsággal is. Ha egy kutya jelzi, hogy fáradt, vagy éhes, vagy szomjas, vagy fázik, attól ő még ugyanazt, ugyanúgy képes megcsinálni 2x (vagy többször), csak ha már jelzi is, akkor a gazdinak illik erre odafigyelni. Már pusztán csak azért is, mert egy túra társaságban, kutyával akkor az igazi, ha mindenki élvezi és senkinek nem kínszenvedés. És azért is, mert egy kutyának sokszor egy kis "akció" elég a teljes feloldáshoz (pár falat kaja, egy kis víz, 5 perc pihenés, vagy egy kis melengetés) és újra teljesen rendben van megint. Ha pedig egy kutyának ilyen kevés elég ehhez, akkor ezt végképp nem lehet hanyagolni, amikor a kutya mindig mindent hajlandó adni, amit csak kérsz (még azt is, amit nem kértél :D).

Nagyon kíváncsi lennék, hogy a mátyás troll vajon kibírná-e akár a tizedét annak, amit a mi kutyáink vígan, bármikor.

kacsa. 2021.01.21. 15:39:24

Szándékosan nem akarok a hozzászólására hivatkozni az illetőnek, de a mi kutyánkra nem lehet azt mondani, hogy elkényeztetett szobakutya, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a szabadban is túléljen ezen az éghajlaton. De volt már olyan, hogy télen bőrig ázott a kutyaiskolában, onnan még haza kellett sétálni, amivel még nem is lett volna gond, pedig nem kis táv, de amikor hazaértünk és nem mozgott, elkezdett vacogni. Nem kellett sokat győzködni, hogy jöjjön be (alapesetben nem szeret), megszárítottuk. A fenének hiányzik egy tüdőgyulladás. Na most ő egy nagytestű, kinti léthez szokott, nagy bundájú kutya, de ilyen esetben rá is jó lett volna egy esőkabát :). Igaz, nem értékelné. Elég igénytelen a kutyus, nem szokott ilyen elegáns dolgokhoz. Viszont egy vaddisznó veszett el benne, mert nem csak dagonyázni szeret, hanem hemperegni is, úgyhogy az kimaradt, de sokszor egy kefét is berakok a táskába arra az esetre, ha nagyon telemenne a bundája. A legjobb a bogáncs, azt vagy rögtön kiszedem vagy reménytelen. Kirándulás után pedig kullancskurkászás, mert az ördög a legjobb kullancsriasztók mellett sem alszik!

kacsa. 2021.01.21. 15:45:13

Hogy mit bír ki egy kutya, a mienknél még nem sikerült rájönni. Az biztosnak látszik, hogy többet, mint mi. Ha megyünk, ő is megy, ha pihenünk, pihen. Ráadásul gyors töltője lehet, mert eddig bárhányszor hittük azt, hogy teljesen kifáradt, bebizonyította, hogy tévedtünk. Természetesen az, hogy valamit kibír nem jelenti azt, hogy egészséges is neki. Főleg fiatal vagy öreg kutyánál. Lehet, hogy 8 hónaposan bírna 30 km-t, de amíg növésben van, addig a gazdának vissza kell fognia.

Zed is not dead yet 2021.01.21. 16:06:55

Kullancs és egyéb élősködők ellen mi a simparica nevű tablettát alkalmazzuk. Eddig ez vált be a legjobban. Mindig hatékony, közben pedig nincsenek rá allergiás reakciói. Az új változata pedig már a szívférget az összes fejlődési állapotában ki tudja nyírni (tehát már olyan kicsi állapotában is, amikor még nem okoz gondot az se, ha az érrendszerben elpusztul).

A kullancsokat, amik "belekóstoltak" a kutyába volt hogy a kutya helyén találtuk elpusztulva, volt hogy a szőréből pergett ki döglötten. Mondjuk a legtöbbet elcsípjük még bőven időben, mert a kutyánk rövid szőrű és a fényes fekete szőrén messziről is meglátni, hogy valami mászik rajta, de amit valahogy nem veszünk észre, azt kinyírja a gyógyszer. Ha vastag, gubancos szőre lenne, még jobban jönne ez. Annak idején az előző kutyámból egy laza nyári kirándulás utáni reggelen az állatorvosnál kb. 100 db kullancsot kellett kiszedni, hihetetlen látvány volt, én olyat még addig nem láttam. Fürtökben lógtak szerencsétlen vékonyabb bőrű részein, a hasán, a hónaljakban, a szája szélén, a fülei körül, stb. Tiszta horror volt. A nagy gubancos fekete szőrében egyszerűen nem láttuk előző este (pedig még nyárra rövidebbre is volt nyírva).

A farkasok ugye szinte állandóan mozgásban vannak és nagyon sok kutyafajtát is eleve erre tenyésztettek (pl. a snacik annak idején postakocsikat kísértek és a ragadozók és útonállók ellen védték, a falkában hajtó kutyafélék is simán képesek naphosszat árkon-bokron keresztül futni a maguk tempójában, stb.). Messze gyorsabban és többet tud szinte bármelyik kutya, mint a gazdái. Mondjuk a bulldog-félék, különösen meleg időben nem annyira, de ez inkább a túltenyésztés hibája, nem szerencsétlen kutyáké. A Magas Tátrában túrázva is találkoztunk ott érdekes kutyákkal, tacskóval, yorkie-val, stb. Mondjuk a mi törpe pincserünk is volt már ott velünk párszor, a legkevésbé se viselte meg a dolog (velünk ellentétben :D).

Tatyiandme 2021.01.21. 18:55:50

@Zed is not dead yet: ez nagyon igaz, és szerintem aki kutyás, és megtapasztalja ezt, annak utána eszébe sem jutna, hogy ne adjon meg a kutyájának mindent, ami csak tőle telik. Persze minden kutya egyedi, és mások az igényei - erre tekintettel kell lennünk, hiszen mi vagyunk felelősek értük.

Juj, ez a kullancsos sztori elég durva... sajnos láttam már hasonlót egy kóbor kutyán, akit elvittünk az állatorvoshoz, mert csak bódításban lehetett belőle kiszedni, annyi kullancs volt benne.

A Magas-Tátra jó lehetett, nekünk pont tavalyra volt terveben, de ugye... Na talán idén :)

Tatyiandme 2021.01.21. 18:58:25

@kacsa.: Csak nem labrador vér folyik az ereiben? Ismerek egy labit aki minden létező pocsolyában megfürdik, és az orra hegyéig csupa sár lesz :)

kacsa. 2021.01.22. 10:14:26

@Zed is not dead yet: Az előző kutyánkban K... nyakörv mellett (télire vegyszermentes biocuccos nyakörvet kapott) a hosszú élete során talán ha 3 kullancs volt azok is döglöttek. A mostani kutyánkból viszont egyszer volt, hogy szintén K... nyakörv mellett 20+ kullancsot szedtünk ki egy kirándulós hétvége után (egy részük kövér is volt és élt is), pedig nem volt régi a nyakörv és már novemberi hideg is volt. Amikor rá egy hétre belázasodott, rohantam is vele az állatorvoshoz (természetesen hétvégén, mert mikor lenne beteg egy kutya, ha nem hétvégén vagy ünnepnapon). Valószínűleg kutyája válogatja, hogy milyen védekezés válik be a vérszívók ellen. Mi most épp kombinálunk, hogy meleg időben tablettát kap egyrészt a szúnyogok miatt, másrészt mert olyankor többet fürdik természetes vizekben, télen pedig nyakörvet. Aztán reménykedünk, hogy a sok vegyszerrel, amit rárakunk, beadunk nem okozunk neki vagy a környezetének nagy bajt.

@Tatyiandme: Labrador ősökről nem tudunk, de az előző kutyánk golden volt, gyönyörű, világos krémszínű bundával. A gyönyörű bunda kb. az első pocsolyáig tartott, ha nem figyeltem. Van róla olyan kép, amin bocitarka vagy panda mintás, de olyan is, ahol a feje búbjáig sáros. Úgyhogy ismerős. Még szerencse, hogy száradás után általában öntisztult a bundája.
süti beállítások módosítása